top of page
Foto folder ETSEO-SEO.png

13-wekenecho en 20-wekenecho

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho zijn medische onderzoeken. Bij beide echo-onderzoeken wordt met een echo-apparaat bekeken of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ook wordt het vruchtwater en de groei van het kindje gecontroleerd.

 

De 13 wekenecho wordt aangeboden tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Het kindje is nog klein, maar sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al te zien. 

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. 

 

De 20 wekenecho wordt vanaf 18 weken zwangerschap aangeboden. Er wordt gekeken of jullie kindje een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen die gezien kunnen worden zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho zijn niet verplicht. Je bepaalt zelf of je onderzoek naar lichamelijke afwijkingen wilt laten doen en wat je doet met de uitslag. Ook kun je op elk moment van het onderzoek stoppen.
Als bij de echo iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor je kindje niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden dat bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek door een gynaecoloog. Je kindje wordt daar nader onderzocht. Soms krijg je ook een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek aangeboden.
Als uit vervolgonderzoek blijkt dat je baby een aandoening heeft, krijg je altijd een gesprek met één of meerdere artsen. Je kunt voor de moeilijke keuze komen te staan of je de zwangerschap wilt uitdragen of voortijdig wilt beëindigen. 
Niet alle aandoeningen worden voor de geboorte ontdekt. Als uit prenatale screening blijkt dat de kans klein is dat je kind een lichamelijke afwijking heeft, kan het toch een aandoening hebben. De vraag of je kind volledig gezond is, kan nooit met zekerheid worden beantwoord.

Beide echo-onderzoeken zijn gratis en hebben geen risico’s voor moeder en kind.

Kijk hier voor meer informatie.

bottom of page