top of page
VDL_9291.jpg
VDL_9270.jpg

Zwangerschapscontroles

De eerste controle vindt bij voorkeur plaats voordat je 10 weken zwanger bent. Het is prettig als je hier samen met je partner naar toe gaat. De eerste controle duurt ongeveer een uur en bestaat enerzijds uit vragen stellen en informatie geven, en anderzijds uit onderzoeken.
Er is ruimte om jullie vragen te beantwoorden. Wij zullen vragen stellen over jouw gezondheid, de gezondheid van je partner en andere familieleden. Ook komen vragen over eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen aan de orde en willen we graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. We zijn benieuwd naar de datum van de eerste dag van je laatste normale menstruatie zodat we weten wanneer je ongeveer uitgerekend bent. We maken een echo om vast te stellen of er sprake is van een vitale zwangerschap in de baarmoeder. We meten ook je bloeddruk. Daarnaast informeren we je over onze zorg, goede leefstijl en over prenatale screening. 

Gedurende de zwangerschap word je regelmatig gecontroleerd. We volgen een zorgpad dat aangepast is op jou zwangerschap. Je kunt kiezen voor individuele zorg of voor centering pregnancy.

Een individuele controle duurt gemiddeld vijftien minuten. Tijdens deze controle meten we je bloeddruk voelen we naar de groei van de baarmoeder en de baby. Verder luisteren we elke controle naar de hartslag van jullie kindje. Tijdens de controles komen onderwerpen als voeding voor de baby, zwangerschapscursus, bevalling en kraamtijd aan de orde.

Je kunt ook kiezen voor Centering Pregnancy. Dit is een vernieuwende en succesvolle vorm van zorg die veel voordelen biedt. Na de intake en termijnecho kom je 8 keer bijeen tijdens de zwangerschap samen met andere vrouwen die rond dezelfde tijd als jij zijn uitgerekend. Deze  bijeenkomsten duren twee uur. In het eerste half uur vinden de individuele zwangerschapscontroles plaats. In de overige tijd bespreken we met elkaar specifieke thema's rondom zwangerschap, bevalling en ouderschap. Tegen het einde van de zwangerschap kom je weer één op één bij de verloskundige op controle. 

Op indicatie maken wij een echo, doen we een bloedonderzoek of controleren we je urine. Er is altijd ruimte om jullie vragen te stellen.

 

 

bottom of page