top of page
mother-feeding-breast-her-baby-at-home-V
borstvoeding-logo-300x191_edited.png

Voeden

 

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor je kind. Jouw moedermelk is uniek van samenstelling en is helemaal afgestemd op je kindje. Het bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die je baby nodig heeft en zit boordevol antistoffen om je baby direct na de geboorte te beschermen tegen infecties. Voor moeders heeft het geven van borstvoeding ook voordelen; je bent sneller op je oude gewicht en de kans op borstkanker is aantoonbaar kleiner als je langer voedt.  
Borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf en betekent soms investeren. Een goede voorbereiding, door bijvoorbeeld het bijwonen van een informatieavond, is belangrijk. Soms lukt het aanleggen van je baby aan de borst niet goed. Dan kun je verschillende voedingshoudingen proberen. Of je borsten hebben een extra stimulans nodig om melk te maken en is het nodig om te starten met kolven. De kraamzorg en wij zullen je hierbij helpen en adviseren. Wil je extra begeleiding, dan kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige.


Flesvoeding
Lukt het niet om je kindje borstvoeding te geven of wil je dit niet dan kun je flesvoeding(poedermelk) geven. Flesvoeding bevat de benodigde voedingsstoffen. Er zitten geen antistoffen in flesvoeding om je baby te beschermen tegen infecties. 
Standaard zuigelingenvoeding '0-6 maanden' kun je meteen vanaf de geboorte aan de baby geven. Er zijn veel verschillende merken en soorten poedermelk te koop. Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het maakt niet uit welk merk je kiest. De hoeveelheid poedermelk die je baby per 24 uur mag krijgen, bepaal je in overleg met de kraamzorg en ons. Je baby geeft daarna zelf aan hoe vaak en hoeveel melk per keer hij wil drinken. Het is belangrijk om de voeding hygiënisch te bereiden. Er zijn verschillende vormen flessen en spenen te koop om je baby mee te voeden. Ook de materialen van de flessen en spenen kunnen verschillen. Welk soort fles en speen het beste bij je baby past, kun je uitproberen. De kraamverzorgende kan je hierbij helpen.
Om je kind goed aan jou en je partner te laten hechten, is het verstandig dat jullie -zeker de eerste weken- zelf de fles geven. Dit voorkomt ook overprikkeling van je baby. Baby's hebben tijdens flesvoeding behoefte aan lichamelijk contact. Maak daarom van de flesvoedingen, zowel dag als nacht, een momentje samen. Neem de baby in je armen en wissel het voeden op je linker-en rechterarm af. Knuffel je baby veel en zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact. 

bottom of page