top of page
Folder bekkenbodem.png

Na de eerste kraamweek

 

Vitamine K en D

Wanneer je volledige borstvoeding geeft, adviseren we je je baby vanaf de achtste dag na de geboorte vitamine K en D bij te geven. Je baby heeft de eerste drie maanden de vitamine K nodig. Wanneer je baby meer dan 500 ml kunstvoeding per dag drinkt, dan heeft je baby geen extra vitamine K nodig. Vitamine D geef je aan je kind totdat hij/zij vier jaar oud is, zowel bij borstvoeding als bij kunstvoeding. 

Bekkenbodemtraining

Na de bevalling is het van belang de bekkenbodemspieren weer te trainen. Hiervoor zijn er verschillende oefeningen. Vaak hebben vrouwen na de bevalling nog moeite met het ophouden van urine en soms ook met het ophouden van ontlasting. Vooral bij lachen, hoesten of sporten kan ongewild urineverlies voorkomen. Mocht je hier, na het trainen van de bekkenbodem last van blijven houden, neem dan contact op met een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut of ga bij je huisarts langs.

 

Sporten

Na de eerste weken kun je weer rustig beginnen met sporten. We adviseren de eerste zes weken na de bevalling nog geen buikspieroefeningen te doen. Door de zwangerschap wijken de rechte buikspieren vaak nog wat uiteen en kun je een diastase krijgen als je te vroeg met trainen begint. Na zes weken zijn de rechte buikspieren weer voldoende hersteld. Zorg dat je bekkenbodem goed getraind is, voordat je met buikspieroefeningen begint. Wanneer je je buikspieren gaat trainen, begin dan eerst met de schuine buikspieren. Je bent door de hormonen gevoeliger voor blessures. Luister goed naar je lichaam en bouw het rustig op.

 

Psychische klachten

Het kan zijn dat je na de bevalling niet helemaal lekker in je vel zit. Er gebeurt natuurlijk in korte tijd heel veel. Je bent voor het eerst of opnieuw moeder geworden, lichamelijk ben je nog niet helemaal hersteld, je nachtrust wordt regelmatig verstoord en ook binnen je relatie (en gezin) moeten jullie je aandacht verdelen. Heb je het gevoel dat je somber of neerslachtig bent, of heb je rare gedachten en kom je hier zelf niet uit, trek dan tijdig aan de bel. Je huisarts is hiervoor de aangewezen persoon. Bij een kleine groep vrouwen kan de werking van de schildklier na een zwangerschap verstoord raken, hier kun je ook depressieve klachten van krijgen. Het is dus zinvol bij depressieve klachten de werking van de schildklier via je huisarts te laten controleren.

 

Materiaal uit het kraampakket over?

Vaak blijft er nog wat materiaal over uit het kraampakket. Mocht je hier een nuttige bestemming voor zoeken dan kun je dit doneren aan Stichting Babyhope

bottom of page