top of page
Folder anticonceptie.png

Anticonceptie

 

Aan het eind van de eerste week na de bevalling sluiten wij het kraambed af. Je krijgt dan informatie over anticonceptie. Je kunt rustig nadenken over welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past.

Tijdens de nacontrole (ongeveer zes weken na de bevalling), wordt anticonceptie opnieuw besproken. We begeleiden en adviseren je bij het maken van een keuze. We beantwoorden dan jouw vragen over anticonceptie. Ook stellen wij vragen met betrekking tot jouw gezondheid. Het is ook mogelijk om een aparte afspraak te maken om anticonceptie te bespreken. Dit kan zowel op de praktijk als telefonisch.

Alle verloskundigen in onze praktijk zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie kijk dan in de folder 'Net Bevallen; welke anticonceptie past bij je'.  

Mocht je overwegen om een spiraaltje te plaatsen dan kan dat bij ons op de praktijk worden gedaan. Susan en Nathalie plaatsen de spiralen. Indien de keuze valt op de combinatiepil- prikpil-of implanon, dan verwijzen we je naar je eigen huisarts.

 

Spiraal

Als je overweegt een spiraal te laten plaatsen, kun je dit zowel met ons als met je huisarts bespreken. Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Wij plaatsen spiralen vanaf 12 weken tot 6 maanden na de bevalling. Wij plaatsen hormoon -en koperspiralen.

 

Kies je er voor de spiraal bij ons te laten plaatsen, dan werkt dit als volgt:

  • Recept: na de counseling krijg jij een recept van ons mee. Met het recept voor de spiraal ga je naar de apotheek om de spiraal op te halen. Onafhankelijk of de spiraal wordt vergoed door je verzekeraar, betaal je de spiraal bij de apotheek.

  • Plaatsing: de afspraak voor de plaatsing van een spiraal duurt ongeveer 30 minuten. We nemen rustig de tijd en zullen  alles uitleggen en voeren de plaatsing uit op jouw tempo. Het inbrengen van het spiraaltje zelf duurt enkele minuten.

  • Echo: Na de plaatsing maken wij een echo om te controleren of de spiraal op zijn plaats zit. 

  • Medicatie: Tijdens en na de plaatsing kun je wat menstruatiepijn hebben. Om deze reden adviseren wij je ongeveer een uur voor de afspraak 2 tabletten paracetamol van 500 mg of 1 tablet van 400 mg ibuprofen in te nemen. Dit vermindert de pijn van eventuele krampen tijdens en na de plaatsing.

  • Lege blaas: Zorg ervoor dat je blaas leeg is tijdens de afspraak.

  • Maandverband: Na afloop van de plaatsing heb je waarschijnlijk wat bloedverlies. Het is dus handig om een maandverbandje mee te nemen.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing last krijgt van buikpijn of een zeurend gevoel in je onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Na 3 maanden herstelt dit zich gewoonlijk weer.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het plaatsen in de praktijk gaat.

 

Nacontrole spiraal

Een nacontrole is niet nodig. Je kunt zelf voelen of de spiraal nog op de juiste plek zit. Na afloop van de plaatsing kunnen we je uitleggen hoe je dit doet. Indien de hormoonspiraal tijdens de menstruatie wordt geplaatst, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Indien je niet menstrueert, is het nodig om gedurende 7 dagen aanvullende anticonceptie te gebruiken. Een koperspiraal geeft wél direct bescherming tegen zwangerschap.

 

Wil je graag een afspraak bij ons over jouw anticonceptiewens? 

Bel of mail ons om een afspraak in te plannen. Dit kan naar info@verloskundigendriebergen.nl of bel ons op werkdagen tussen 13.00-14.00.

 

Kosten:

  • Plaatsen of verwijderen van een spiraal wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. 

  • De kosten voor het spiraal zelf worden niet altijd vergoed vanuit de zorgverzekering. Check jouw zorgverzekering of dit wordt vergoed. 

  • Echo controle spiraal na 6 weken of later (eigen wens): 25,- euro

  • Anticonceptie consult (indien niet tijdens de nacontrole): 30,- 

bottom of page