top of page

Wat te regelen

Moeders voor moeders
Als je tussen de 6 en 17 weken zwanger bent, kan je meedoen met het inzamelen van urine voor Moeders voor Moeders. Hierdoor help je stellen met vruchtbaarheidsproblemen om zwanger te worden. Geef je op via moeders voor moeders.

Kraamzorg
Voor 16 weken zwangerschap mag je je aanmelden bij een kraamzorgbureau, dit kan via je zorgverzekeraar. Hier vind je de kraamzorgbureaus waar we een goede samenwerking mee hebben.

Erkenning
Als jij en je partner niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, zal jullie ongeboren kind officieel erkend moeten worden tijdens de zwangerschap. Dit kan bij de gemeente van de plaats waar je woont. Ouderlijk gezag moet apart worden aangevraagd. Dit kan pas na de geboorte van jullie kindje.  

Werk en verlof
Als je zwanger bent is het belangrijk dat je veilig en gezond kunt werken. Soms zijn daar aanpassingen voor nodig. Tijdens de zwangerschapscontroles ontvang je een zwangerschapsverklaring waarmee je je werkgever in kan lichten zodat er zwangerschapsverlof aangevraagd kan worden. Zwangere zelfstandigen kunnen via het UWV een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen (ZEZ-uitkering).

Zwangerschapscursus
Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen in de omgeving. Elke cursus heeft weer een andere invalshoek. Kies de cursus die het beste bij je past.

Kraampakket
In het kraampakket vind je medische artikelen die nodig zijn voor tijdens én na de bevalling. Je kunt deze aanvragen bij je zorgverzekeraar. Wanneer het kraampakket niet vergoed wordt, kun je het zelf samenstellen. Zorg dat je je kraampakket voor 37 weken zwangerschap in huis hebt.

Bed op klossen
Voor een thuisbevalling en voor de kraamweek willen we graag dat je je bed op klossen zet. Ook kun je een ondersteek in huis halen. Via Medipoint kun je deze hulpmiddelen lenen.

 

bottom of page