StEM.png

Wetenschappelijke onderzoeken

Wij werken regelmatig mee aan wetenschappelijke onderzoeken die als doel hebben om de zorg rondom zwangerschap en geboorte te blijven verbeteren. Als er onderzoeken lopen waar we aan mee doen dan vragen we ook jullie deelname. Niets is verplicht.


Youth Onderzoek

Youth onderzoekt de ontwikkeling van het gedrag van opgroeiende kinderen in de regio Utrecht. Het is langlopend onderzoek dat start in de zwangerschap. Bij deelname wordt o.a. gevraagd vragenlijsten in te vullen en er wordt een 3D-echo gemaakt. Dit gebeurt in het kinderkenniscentrum in Utrecht.

PIMPI-studie
In de zwangerschap zullen we jullie benaderen voor deelname aan de PIMPI-studie. Je bent vrij om te kiezen of je mee wilt doen aan de studie of niet. Kinkhoest komt de laatste jaren weer vaker voor. Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma zijn kinderen vanaf 5 maanden goed beschermd tegen kinkhoest. Maar veel (jong) volwassenen kunnen toch weer kinkhoest krijgen, soms zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben. Zij kunnen baby’s besmetten die jonger zijn dan 5 maanden en nog niet zijn ingeënt. Om baby’s in de eerste levensmaanden te beschermen tegen kinkhoest, krijgen zwangere vrouwen een kinkhoestvaccinatie aangeboden. 
Dit onderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel onderzoeken we of zwangere vrouwen bereid zijn zich te laten vaccineren tussen week 20 en week 24 van de zwangerschap. We bieden je de vaccinatie kosteloos aan. Je krijgt hierbij de keuze om deze wel of niet te accepteren.
Ook willen we onderzoeken of deze vaccinatiebereidheid verschilt tussen verschillende groepen zwangere vrouwen. Deze verschillende groepen zijn bijvoorbeeld vrouwen met een eerste zwangerschap, vergeleken met vrouwen die al vaker zwanger zijn geweest.
Als je de vaccinatie accepteert, kun je ervoor kiezen om ook aan het tweede deel mee te doen. In het tweede deel onderzoeken we hoeveel antistoffen tegen kinkhoest jouw kind van jou heeft gekregen. Wij doen dit door gelijk na de bevalling bij jou via een vingerprik wat bloed af te nemen en door wat bloed van jouw kind uit de navelstreng te halen. Jouw kind voelt hier niks van. Na 2 maanden nemen we bij jouw kind wat bloed af met een hielprik.

Laat je StEM horen

Ben je zwanger of het afgelopen jaar bevallen? Deel jouw ervaring en help ons de Nederlandse geboortezorg te verbeteren. Meld je nu hier aan.