top of page
Zoeken
  • Verloskundige

Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus

Het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.


Hoe bescherm ik mijzelf tegen het coronavirus? De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: · Houd 1,5 meter afstand · Was je handen regelmatig · Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog · Gebruik papieren zakdoekjes · Schud geen handen · Vermijd drukte Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.


Ben ik besmet met het coronavirus? Kijk op de website van het RIVM. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het coronavirus. Bel met je huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of niet. Als je klachten hebt, kun je hier een afspraak maken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken


Mag ik met coronaklachten naar de verloskundige of gynaecoloog? Heb je een afspraak met ons en denk je dat je misschien besmet bent met het coronavirus? Bel dan eerst met ons om te overleggen of je kan komen.


Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan? Dat is afhankelijk van de situatie. Neem telefonisch contact op met ons en wij zullen kijken waar en wanneer je echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden. Het is verder belangrijk om een afspraak te maken om je te laten testen.


Kan ik nog een pretecho laten maken? Ja, dat kan. Ook hiervoor geldt, alleen wanneer er geen klachten zijn van corona. Kan ik mijn medische echo bij een pretechobedrijf laten maken? Nee, dat kan niet.


Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het coronavirus? Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder om het coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker.


Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het coronavirus? Het overgrote deel van de zwangere vrouwen dat besmet is met corona heeft lichte/milde klachten. Een heel klein deel van de zwangere vrouwen kan toch ernstig ziek worden, met name vrouwen met risicofactoren zoals bijvoorbeeld obesitas en diabetes.


Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling? De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt lijkt op dit moment zeer klein. De beperkte gegevens in de medische literatuur laten zien dat het met deze baby’s goed is gegaan. De baby kan ook vlak na de bevalling besmet raken als de ouders op dat moment besmettelijk zijn. Het is heel belangrijk dat de hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Zie ook de volgende vraag.


Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona? Zolang je corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby voeding geeft of knuffelt. Daarom zijn de volgende zaken belangrijk. Deze maatregelen neem je totdat je 24 uur geen klachten hebt en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd.

  • Was goed je handen, voordat je je baby aanraakt.

  • Was goed je handen voordat je borstvoeding of flesvoeding geeft of gaat kolven.

  • Je kunt besluiten de fles te laten geven door iemand anders die niet besmet is met corona.

  • Gebruik alleen je eigen borstkolf en maak die goed schoon.

  • Draag een mondkapje bij het voeden, verzorgen en knuffelen om de kans op besmetting van je baby zo klein mogelijk te maken. Welk soort mondkapje en hoe het te gebruiken, zal de kraamhulp, arts of verloskundige je uitleggen.

  • Gebruik bij iedere voeding een nieuw mondkapje.

  • Al deze dingen gelden ook voor andere mensen in je huis met klachten. Ze gelden op alle momenten dat er contact is met de baby zoals verschonen, fles geven en knuffelen.

Kan corona in de borstvoeding komen? Corona kan niet in de borstvoeding komen. Antistoffen tegen corona komen wel in de borstvoeding. Waarschijnlijk helpt dit je baby als hij of zij besmet raakt met corona.

Met een goede hygiëne (zie hierboven) kan je gewoon borstvoeding geven. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. Wij en de kraamverzorgende of huisarts zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je baby wordt besmet. Mocht het toch gebeuren, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby zal waarschijnlijk niet erg ziek worden van corona.

Meer informatie vind je op de website van de borstvoedingsraad Nederland.


Kan ik een miskraam krijgen van het coronavirus? Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het coronavirus.


Ik heb nu een infectie met het coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak door? In principe gaat deze afspraak niet door. Bel met ons om te vragen wat je het beste kunt doen en wanneer er veilig een afspraak gepland kan worden.


Ik ben genezen van een infectie met het coronavirus, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog? Als je in een ziekenhuis opgenomen geweest bent omdat je een corona-infectie had, worden de controles voor de rest van je zwangerschap meestal door de gynaecoloog uitgevoerd. Had je alleen milde klachten, en was je onder controle van ons, ook tijdens de besmetting, dan kun je onder zorg van ons blijven. Omdat we nog beperkte gegevens hebben is het belangrijk dat we goed in de gaten houdt hoe de rest van je zwangerschap verloopt door uitwendig of echoscopisch de groei te vervolgen.

Ik moet voor controle naar de verloskundige / naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen? Of je wel of niet iemand mag meenemen hangt van het type afspraak af (standaard consult/echo). Vraag bij je verloskundige of bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag.


Ik ga bevallen. Mogen er andere mensen bij de bevalling zijn? Je partner mag bij de bevalling zijn. Afhankelijk van de mogelijkheden en regels in het ziekenhuis kan in veel ziekenhuizen geen extra persoon mee naar de bevalling. Vraag bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag. Neem, net als buiten coronatijd, je kinderen niet mee, maar vraag een oppas bij je thuis.

In de thuissituatie is het soms mogelijk om een extra persoon bij de bevalling aanwezig te laten zijn. We vinden het fijn als je dit van te voren met ons bespreekt.

Kan ik nog veilig naar het ziekenhuis? Jij en je baby kunnen, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. De zorg voor coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving. Je komt dus niet in de buurt van coronapatiënten.


Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht? Je kunt zeker in het ziekenhuis bevallen als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. Is het voor jou niet noodzakelijk in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat graag? Dan kan dat in de meeste ziekenhuizen, dit wordt poliklinisch bevallen genoemd. Dit bespreken we met je tijdens het consult waarin we de bevalling bespreken.


Ik heb nu een infectie met het coronavirus, mag ik thuis bevallen? Je kunt met lichte/milde klachten, net als zwangere vrouwen zonder corona, bevallen op de door jou gekozen plek, thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Zijn de coronaklachten ernstig, dan moet de bevalling plaatsvinden in een ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog, zodat ze jou en de baby goed in de gaten kunnen houden en eventueel een behandeling kunnen geven. Dit zullen we samen met jou vooraf goed bespreken.


Ik ben bevallen, mag ik kraamvisite? Ja, je mag kraamvisite. Het liefst wanneer de kraamverzorgende niet in huis is. In alle gevallen zijn dit de voorwaarden voor je kraambezoek:

  • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn.

  • Je weet zeker dat er alleen bezoekers zonder klachten op bezoek komen.

  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen.

  • Je volgt de adviezen vanuit de overheid op over het aantal personen dat je thuis mag ontvangen.

Het is altijd goed om het vooraf te checken bij jouw kraamorganisatie. In sommige regio’s zijn soms andere afspraken gemaakt. Als je in het ziekenhuis bent bevallen en daar nog opgenomen bent, gelden de regels van het ziekenhuis.


Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg? Als in het gezin (een verdenking van) corona is, levert de kraamverzorgende een deel van de zorg bij je thuis en een ander deel via (beeld)bellen. Zowel wij als de kraamverzorgende houden contact met jou via (beeld)bellen. In de meeste gevallen komen we ook bij je thuis. Er mag geen kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou thuis is. Als in het gezin geen (verdenking van) corona is, dan komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis. Er mag één vaste bezoeker aanwezig zijn als de kraamverzorgende aan het werk is.


Ik ben bevallen, hoe gaat het nu met hielprik en gehoortest voor de baby? De hielprik gaat door. De gehoortest was tijdelijk stopgezet, maar is sinds 4 mei 2020 weer opgestart. Als je kind nog geen gehoorscreening heeft gehad, neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorgorganisatie.


Meer informatie Kijk op de website allesoverzwanger.nl voor meer informatie.

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page